perjantai 6. toukokuuta 2011

Pelkoa Suomessa..?

Olen nyt ollut Suomen kamaralla pari viikkoa ja kierrellyt muutamassa kaupungissa tapaamassa ystäviä ja sukulaisia. Olin jo reissun aikana ehtinyt unohtaa kuinka paljon pelkoa, ennakkoluuloja ja kateutta Suomessa on ja miten paljon sitä ruokitaan medioissa ja ihmisten keskuudessa.

On mielestäni hullua pelätä ja olla ennakkoluuloinen sellaisia asioita kohtaan, joista ei tiedä mitään. Mutta niinhän meidät on opetettu; kaikki erilainen ja uusi on vaarallista.. Mieleeni tuleekin jostain kirjasta lukemani lausahdus, joka meni kutakuinkin näin: Jos sulkee ja lukitsee oven, niin varkaat ja pahantekijät eivät pääse sisään, mutta eivät myöskään mielenkiintoiset, hyvät, rakastettavat ihmiset.

Sama pätee ihmisiin ja asioihin.. olen samaa mieltä Kaija Koo kanssa: "Sillä tuttuun helvettiin on helpompaa jäädä kii, kuin mennä tietä uutta tuntematonta, vaikka se viedä voi paratiisiin..."

Avataan ovemme uudelle ja tutkitaan ennen kuin hutkitaan.
Kateus!?
En koko reissun aikana törmännyt samanlaiseen kateuteen kuin täällä Suomen kamaralla. Mikä näitä ihmisiä vaivaa!! Onko se joltain toiselta pois jos toisella on kivaa tai parempi auto tai parempi palkka tai parempi joku? Miksi ihmeessä olla kateellinen? Pienemmällä vaivalla voisi iloita toisen menestyksestä ja jakaa iloa, päästä osalliseksi ilosta...

Itse ajattelen kateuden johtuvan pelosta, kenties riittämättömyyden pelosta. Ja on kai osansa sillä aivopesulla jota meille tarjotaan pienestä pitäen joka tuutista; aina pitää olla parempaa ja parempaa, kuluttaa enemmän ja enemmän, hankkia tätä ja tuota. Kaiken tarvii tietenkin olla "parempaa" kuin naapurilla. Elämän tyhjyyttä yritetään paikata materialla.
Moniko siinä on onnistunut?

Ollaan onnellisia!

3 kommenttia:

 1. Hyvin sanottu. Tähän törmää ihan jokapäiväisessä arjessa ja jopa meidän avointen ihmisten keskuudessa ihan yhtälailla.

  Ja muokkaanpa vielä, hassua, että salasanavihjeenä oli sana humble :)

  VastaaPoista
 2. Totta, voisi ottaa kansalliseksi tavaksi aloittaa aamu toisten kuulumisien kyselemisen ja seuraamisen sijaan kysyä itseltään; "mitä minulle kuuluu? mikä sai minut heräämään tänään?" ja siitä vaan sitten seuraamalla sitä fiilistä mikä saa aamulla heräämään ja päivällä hymyn huulille.

  Kun ymmärtää ettei onni ole kenenkään omaa, voi sen todella saavuttaa.

  <3 elina
  reissuvihko.ajatukseni.net

  VastaaPoista
 3. Kiitokset täydentävistä kommenteista!

  Auringon kultaa!

  VastaaPoista